Celostátní výstava vín s mezinárodní účastí

Celostátní výstava vín s mezinárodní účastí

Dovolil jsem si použít text (a také dvě fotky) paní Dagmar Humpolíkové ze serveru http://www.hustopece-city.cz 
  ...a něco jsem doplnil. Další foto naleznete ZDE

Sportovce vystřídali o víkendu 1. a 2. března ve sportovní hale v Hustopečích milovníci vína. Po osmnácti letech se tu konala velkolepá mezinárodní výstava vín, pod záštitou Českého zahrádkářského svazu. Přes dva tisíce vzorků sem přišlo okoštovat více než tisíc lidí. Čekala je tu vína převážně z Moravy a ze Slovenska, své zastoupení tu měla ale i vína z Čech, Maďarska a Rakouska. „Taková akce se tu koná poprvé, museli jsme přemluvit tělovýchovnou jednotu, aby nám umožnila zde pořádat jinou akci než sportovní. Dalo to všechno spoustu práce, ale vyplatila se. Sešly se tu mimořádně dobré vzorky vín a návštěvnost je vysoká,“ pochvaloval si Jiří Teplý, který je hustopečský místostarosta pro víno a tajemník organizačního výboru. Osobní záštitu nad výstavou převzal první náměstek Jihomoravského kraje Milan Venclík. „Jižní Morava je krajem vína a já jsem přesvědčen, že takové akce jsou vynikající proto, že se tu setkávají lidé a jsou tu prezentována moravská vína.“
Ocenění šampiona bílých vín získala Pálava 2006 Rudolfa Žídka z Popic. Šampionem červených vín se stalo Rulandské modré 2005 z vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic. Jako nejlepší kolekci vín porota vybrala kolekci vinárny Zámeček Mikulov. Cenu starosty města Hustopeče za nejlepší Frankovku z mikroregionu Hustopečsko získal Koráb P M Boleradice. Cenu Hustopečské kvasinky vinné za nejlepší ryzlink vlašský z mikroregionu Hustopečsko si odnesl Stanislav Vašek z Hustopečí.

Sobotní ochutnávku vín poznamenal výpadek elektřiny, který způsobila vichřice Emma. Šero ve sportovní hale, které s přibývajícím časem bylo stále tmavší a děsilo organizátory této výjimečné akce, rozjasnily svítící žárovky v poslední chvíli. Pak už nic nebránilo koštování nepřeberného množství vín. „Jsem touto akcí mile překvapený, je to všechno dobře zorganizované, dokážu si představit, že při tak velkém počtu vzorků a lidí to dalo mnoho práce, proto skládám organizátorům poklonu,“ uvedl vinař Lubomír Ivičič.
Organizátoři z Českého zahrádkářského svazu se dohodli, že příští rok se bude akce opakovat u našich slovenských sousedů.

A já dodávám, že souhlasím s paní Humpolíkovou a dávám výstavě jedničku. Zejména sympatická byla hojná účast Slováků. Neprohloupili ti, kteří dorazili až v neděli, protože vzorky byly doplněné, ale bylo tam asi o polovinu méně lidí než v sobotu.

A nosičky FESTIVERRE? Troufám si říct, že vedle skvělých vín to byl hit dne. Zájem byl obrovský, což dokazují i fotografie. Těšilo nás, že mezi spokojené uživatele patřili i hlavní organizátoři včetně pana Mokrého, předsedy ČZS Břeclav  a pak také známý pan profesor Ivan Hričovský, predseda Slovenského zvazu zahrádkárov.



Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení